Bouwen

Waar let ik op bij het bouwen van een huis?

Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Je moet een bouwvergunning aanvragen, een architect zoeken, een aannemer vinden en zoveel meer. Soms loopt er ook wat fout. Wie kan je dan aanspreken?

De vergunning

Je bent verplicht een vergunning aan te vragen alvorens je begint te bouwen.

De aanneming - uw rechten

Als je een huis laat bouwen biedt de wet je heel wat bescherming. De zogenaamde 'wet Breyne' geeft je een aantal dwingende rechten: er kan niet van worden afgeweken via overeenkomst.

Het aannemingscontract

Het aannemingscontract moet een hele reeks bepalingen bevatten. Zo moet de totale prijs duidelijk vermeld staan en moeten de bouwwerken duidelijk omschreven worden.

Informatie en toezicht

De aannemer is ertoe gehouden je steeds op de hoogte te houden van de vorderingen van de werken. Meer specifiek moet hij wijzen op mogelijke risico's bij de constructie. Zo moet hij je inlichten als hij vermoedt dat er burenhinder kan optreden.

De architect van zijn kant moet toezicht houden op de werken en je op de hoogte brengen als hij fouten ziet.

De oplevering

Het aanvaarden van de bouwwerken gebeurt in twee stappen. Eerst is er de 'voorlopige oplevering'. Daarmee stel je louter vast dat de werken beëindigd zijn. Daarna is er de 'definitieve oplevering', waarbij je schriftelijk verklaart dat de werken verlopen zijn zoals jij dat wenste. Het gevolg is dat je de aannemer niet meer kan aanspreken voor kleine fouten die je kon opmerken bij de controle. Dit zijn fouten die geen fundamentele invloed hebben op het gebouw. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het gebruiken van een verkeerde houtsoort of van de verkeerde kleur verf. Daarom voorziet de wet dat je zich moet laten bijstaan door een architect.

De aansprakelijkheid

Als de aannemer fouten begaat, beschikt u over een termijn van tien jaar om van hem schadevergoeding te vorderen. Twee gevallen moeten onderscheiden worden.

  • Bij fouten die je kon waarnemen bij de definitieve oplevering moet het gaan om zware fouten, zoals fouten in de constructie. Het louter vergeten plaatsen van een deurbel is geen zware fout.
  • Bij fouten die je niet kon opmerken is niet vereist dat het om zware fouten gaat.

Je kan ook de architect aanspreken, maar dan enkel in het kader van fouten in zijn opdracht. Gaat het dus om een fout in de plannen, dan is de architect aansprakelijk. Is het daarentegen de aannemer die de plannen niet goed heeft uitgevoerd, dan is de architect niet aansprakelijk en kan u slechts schadevergoeding van de aannemer krijgen.

Onderaannemers, dat zijn mensen/ondernemingen op wie de aannemer een beroep doet, kan u normaal gezien niet zelf aanspreken. U moet zich richten tot de hoofdaannemer.

Stel hier jouw vraag

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Artikels over Bouwen