Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Conflict bij mede-eigendom: parkeerplaatsen
Woon je als mede-eigenaar in een gebouw en ondervind je last van een misbruik van parkeerplaatsen door jouw mede-bewoners? Stel dat enkele parkeerplaatsen permanent worden ingepalmd door 2 huurders en 1 mede-eigenaar zonder enige verwitting naar de mede-eigenaars en/of verhuurders. Dan heb je wellicht enkele juridische vragen. Wat is de stemmingsprocedure? Wat is de vereiste meerderheid tijdens de Algemene Vergadering? Welke acties kunnen voorafgaandelijk worden ondernomen?
Dit artikel tracht reeds enkele antwoorden en actiestappen te bespreken.
Syndicus contacteren
Allereerst breng je best onmiddellijk de syndicus op de hoogte. Deze kan na het communiceren over de gemeenschappelijke leefregels dan opperen om hierover te stemmen op de volgende Algemene Vergadering met als onderwerp "de herbestemming van de parkeerplaatsen". De vereiste meerderheid is gewoonlijk 90%, maar dient van geval tot geval bekeken te worden conform de statuten.
Enkele vragen
Om het probleem te analyseren zijn volgende zaken vereist:
- Zijn de parkeerplaatsen vooraf bestemd als zijnde gemeenschappelijk? Het antwoord kan je vinden in een basisakte.
- Is de bestemming al dan niet verduidelijkt tijdens een Algemene Vergadering? Zo kan er uitdrukkelijk vermeld staan dat de parkeerplaatsen (vooraan) bestemd zijn voor eventuele bezoekers.
- Heeft iedereen had de kans gehad om gedurende 4 maanden bezwaar te uiten tegen deze notulen?
Wat zegt de wet?
In ieder geval is het zo dat art. 577-2, §1 B.W. bepaalt dat elke mede-eigenaar recht heeft op het gebruik en genot van de gemeenschappelijke zaak overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is. Met andere woorden, de vrijheid van de mede-eigenaar stopt waar de vrijheid van andere deelgenoten begint.
Te ondernemen stappen
Allereerst kan je de syndicus in gebreke stellen zich te houden aan de wat eventueel tijdens de Algemene Vergadering werd overeengekomen en een bordje 'voorbehouden voor bewoners' te laten installeren aan de parkeerplaatsen (en de mede-eigenaars hier eventueel per brief van te verwittigen).
Desnoods kan je vragen dat de syndicus het RIO aanpast in die zin dat een soort administratieve boete opgelegd wordt voor bewoners die systematisch deze regel overtreden.
Finaal kan je met juridische argumenten dreigen met de aanstelling van een gerechtelijke syndicus. In geval van een boete is het de syndicus die de overtreding moet vaststellen. Een eventuele onwil van de syndicus om in deze situaties in te grijpen zou echter moeilijk de aanstelling van een gerechtelijk syndicus verantwoorden.
Finaal zal de syndicus moeten ingrijpen, zelfs niet als er een herbestemming zou gebeuren. Hij is degene die sancties kan opleggen. Door de syndicus te blijven bombarderen met telefoongesprekken en e-mails zal hij misschien in de praktijk toegeven.
Oplossing door Jureca
Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.
Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.
Meer artikels over het onderwerp van mede-eigendom kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.