Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Gevolgen van herroeping CSR als schuldeiser

Wat als uw schuldenaar werd toegelaten tot het voordeel van de collectieve schuldenregeling, maar dat deze inmiddels werd herroepen?

Dat betekent voor u concreet dat ook de bescherming van de collectieve schuldenregeling inmiddels is afgelopen en dat u – samen met alle andere schuldeisers – uw oorspronkelijke rechten herneemt.

U kan dus net als voor de toelating tot collectieve schuldenregeling weer zelf initiatieven nemen om uw vordering te innen. Daaronder vallen onder meer een aangetekend schrijven, maar net zo goed een beslag op de bankrekening of op het loon van de schuldenaar.

Verjaring

De enige vraag die u zich daarbij zou moeten stellen is of er hier al dan niet sprake is van verjaring. De overeenkomst dateert immers van 16 april 2009, terwijl de verjaringstermijn voor dit soort vordering maar 10 jaar bedraagt voor de hoofdsom en 5 jaar voor de intresten. 

Gelukkig voor u is er echter sprake van stuiting, waardoor de verjaringstermijn als het ware weer van nu begon te lopen. Dit gebeurde bij de laatste vrijwillige betaling, dus zeker al op 16 juni 2011. Een en ander zou betekenen dat u zeker nog tot 21 juni 2021 heeft voor het terugvorderen van de hoofdsom. Let op, voor die datum moet er minstens een stuitende aanmaning zijn verstuurd of een dagvaarding zijn betekend. 

Wat betreft de intresten is één en ander wat moeilijker, aangezien de verjaringstermijn daar 5 jaar bedraagt. Mogelijks is deze vordering definitief verjaard.

Aansprakelijkheid advocaat

Indien het vaststaat dat u bepaalde schulden niet meer kunt innen, dan moet u nagaan of de advocaat daarvoor desgevallend aansprakelijk kan worden gesteld, waardoor zijn aansprakelijkheidsverzekering tot vergoeding gehouden zou zijn. 

Indien u na een adreswijziging toch nog berichten van de schuldbemiddelaar ontving, zou dat kunnen blijken dat deze op de hoogte was van uw adreswijziging, maar dan alsnog een verkeerd adres gebruikte, waarmee de fout van de schuldbemiddelaar vaststaat

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je met vragen voor de inning van openstaande schulden? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat Invorderingsrecht bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van schulden kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.