Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Aanvaarden of verwerpen
Wat doen met erfenis? Aanvaarden of verwerpen?
De erfenis gewoon aanvaarden is slechts één van de mogelijke reacties op een erfenis en meestal niet de beste. Samengevat zijn dit de drie mogelijke reacties:
- Erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving = de veiligste optie bij twijfel
- Verwerpen of weigeren van erfenis
- Zuiver aanvaarden
Hieronder leggen we deze drie keuzemogelijkheden duidelijk en eenvoudig uit. Zo kan je de beste oplossing kiezen voor jouw concrete situatie. Let wel: jouw keuze is definitief. Raadpleeg zeker een notaris.
Zuiver aanvaarden van de nalatenschap
Dit is de eerste mogelijkheid. Met deze juridische term bedoelt men dat je de erfenis -met alle bezittingen maar ook schulden- gewoon aanvaardt, zonder voorwaarden te stellen. Om de nalatenschap te aanvaarden hoef je geen speciale procedure te volgen. Dit kan zelfs gebeuren zonder dat je je er echt van bewust bent: stilzwijgende aanvaarding, heet dat.
Je aanvaardt bij zuivere aanvaarding alles wat bij de erfenis hoort: alle bezittingen, maar ook alle schulden van jouw familielid of kennis. Én desnoods betaal je uit eigen zak bij om alle schulden te vereffenen. Niet de veiligste keuze dus. Doe dit enkel wanneer je samen met de notaris de erfenis onderzocht hebt en 100% zeker bent dat er meer uit de erfenis te halen dan te betalen valt. Wanneer jouw suikeroom ook echt een multimiljonair is bijvoorbeeld. Voor een minderjarige erfgenaam kan je als ouder niet zuiver aanvaarden, net omwille van het risico op schulden, en moet je bij de rechtbank passeren.
Veilig: aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving
Bij de minste twijfel over de inhoud van de erfenis aanvaard je best onder voorwaarden. De erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving is namelijk de veiligste optie. Dat houdt in dat je nooit méér zal moeten betalen dan je erft. Wanneer er meer schulden dan eigendommen blijken te zijn, is het een nuloperatie en moet je niet met eigen geld de overblijvende schulden betalen. Je betaalt de notaris dan wel voor de kosten van een boedelbeschrijving of inventaris maar zo neem je geen enkel risico. Voor minderjarige erfgenamen is het trouwens wettelijk verplicht om een erfenis te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving, in plaats van ‘zuiver’ te aanvaarden. Zo lopen erfgenamen van minder dan 18 jaar immers geen gevaar op schulden.
Erfenis weigeren
Wanneer er echt veel schulden of passiva zijn, meer dan bezittingen, dan verwerp je best de nalatenschap. Een erfenis niet aanvaarden kan ook omdat je niets meer met de overledene te maken wil hebben. Of omdat je de erfenis wil afstaan aan jouw kinderen of aan de andere erfgenamen. Je kan de erfenis meteen weigeren, om zo de kosten van een inventaris of boedelbeschrijving door de notaris te vermijden. Let wel op: eenmaal afstand van erfenis gedaan, kan je niet meer van gedachten veranderen wanneer de erfenis toch interessant blijkt. Beslissen na een boedelbeschrijving –zie hierboven- is bij twijfel dan ook veiliger!
Wil je de nalatenschap (na onderzoek) toch verwerpen, dan moet je dit officieel doen. Dit gebeurt door het afleggen van een verklaring bij de notaris of bij de rechtbank van eerste aanleg van de plaats waar de nalatenschap openvalt. Die verklaring kost ongeveer 30 EUR. Doe dit zodra duidelijk is dat er meer schulden dan geld zijn. Doe ondertussen niets dat opgevat zou kunnen worden als het stilzwijgend aanvaarden van de erfenis.
Je kan ook afstand doen van een ‘interessante’ erfenis omdat je die liever aan jouw kinderen laat. Dit heet een ‘vrijwillige erfenissprong’. Deze generatiesprong of ‘generation skipping’ heeft als extra voordeel dat er geen twee keer belastingen betaald moeten worden op hetzelfde vermogen.
Advies nodig?
Post -gratis en anoniem- jouw vraag over aanvaarden of verwerpen en vind de beste advocaat om jou in deze belangrijke kwestie te helpen. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.