Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

De voorwaarden om te kunnen erven!

Min of meer verstandig zijn en niet al te stout: het klinkt een beetje als de voorwaarden om iets van de Sint te krijgen. Maar het zijn ook de voorwaarden om te erven. Er zijn 4 wettelijke voorwaarden om te erven: 

  1. bestaan,
  2. bekwaam
  3. meerderjarig en
  4. waardig zijn 

Dit zijn de vier wettelijke voorwaarden om te erven.

Een kind kan erven

Al van in de baarmoeder kan je erven. Een –zelfs nog ongeboren- baby heeft evenveel recht op een erfenis als een volwassen erfgenaam, zolang hij nadien levensvatbaar geboren wordt. Louter bestaan of verwekt zijn is dus voldoende om te genieten van een erfenis.

Maar bekwaam en waardig zijn om te erven, wat houdt dat in?  

Je bent meerderjarig en bekwaam (of correct bijgestaan)

We lazen net dat kinderen -zelfs een foetus- kunnen erven. Je hoeft dus eigenlijk niet meerderjarig te zijn om te erven. Maar zolang je geen 18 jaar bent, ben je onbekwaam om bepaalde belangrijke handelingen zelf te stellen, zoals beslissen om de erfenis te aanvaarden of verwerpen.

De ouders of voogd moeten die beslissing nemen in de plaats van de minderjarige. Om de minderjarige te beschermen moeten de ouders wel eerst toestemming krijgen van de rechter. Ook kunnen de ouders in geen geval alle schulden van de overledene aanvaarden namens de minderjarige (die dan zou moeten opleggen uit eigen zak). Wel mogelijk is de erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving.

Sommige mensen zijn door de vrederechter onbekwaam verklaard om zelf (of alleen) te beslissen over wat ze met een erfenis doen, ook al zijn ze ouder dan 18 jaar. Die beschermde personen erven wel, maar een bewindvoerder staat hen bij of beslist in hun plaats. Denk aan dementerende personen, mensen met een mentale beperking, verslaafden en psychiatrische patiënten.

Last but not least: je mag niet onwaardig zijn

Deze laatste voorwaarde om te erven spreekt tot de verbeelding. Stel dat iemand een persoon vermoordde (of dat probeerde) om te kunnen erven. Niet meer dan logisch dat de dader dan sowieso niets erft. Maar ook indien iemand andere ontoelaatbare feiten pleegt, zoals verkrachting of ernstige slagen en verwondingen, kan een rechter die dader onwaardig verklaren om te erven van het slachtoffer.

De kinderen van de dader kunnen er natuurlijk niets aan doen dat hun ouder zich onwaardig heeft gedragen. Zij kunnen in zijn plaats erven door plaatsvervulling bij onwaardigheid.

Bijstand van een advocaatnodig i.v.m. bescherming van personen of onwaardigheid om te erven? Leg nu zonder verdere verplichtingen en anoniem jouw zaak voor aan een gespecialiseerde advocaat. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.