Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Wat is de inhoud van de erfenis?
Erfenis: schuldenberg of bergen van goud?
Erven is niet altijd zo leuk als het lijkt. Een nalatenschap of erfenis bestaat namelijk niet enkel uit ‘goede’ zaken zoals een huis, geld of waardepapieren. Je erft ook de schulden van de overledene erbij. Die schulden kunnen behoorlijk oplopen en de erfgenamen met een financiële kater opzadelen. Het is dus belangrijk om eerst te weten te komen wat er allemaal in die erfenis van jouw geliefde familielid zit. Zo erf je geen ‘kat in een zak’.
Zo kom je te weten wat er in de erfenis zit
Vooraleer je de erfenis aanvaardt of verwerpt moet er dus een grondig onderzoek gebeuren naar de inhoud van de nalatenschap. Had jouw suikertante meerdere appartementen en echte kunstwerken? Of zijn er (voornamelijk) schulden en kitsch? Raadpleeg een notaris. Deze is bevoegd om een boedelbeschrijving op te stellen: een soort inventaris van alle bezittingen én van de schulden. Op die manier kom je te weten wat er in de erfenis zit en kan je een goede beslissing nemen. Je aanvaardt de erfenis dus best ‘onder voorrecht van boedelbeschrijving’.
Wat onderzoekt de notaris?
De notaris die de nalatenschap afhandelt weet waar te zoeken om de volledige inhoud van de erfenis boven water te halen. Bovendien heeft hij toelating om allerlei officiële informatie in te kijken:
- De notaris kijkt eerst in het kadaster na welke eigendommen -‘onroerende goederen’- er zijn en of er geen schulden op rusten.
- Een (officiële) schatter beoordeelt verder wat de inboedel waard is.
- De notaris zal ook bij de banken nagaan welke rekeningen de overledene had, en of die ‘in het rood’ staan.
- Hij/zij controleert verder of er schulden zijn. De notaris doet dat door de Centrale voor kredieten aan Particulieren te raadplegen en de beslagberichten na te zien.
- Ook vraagt de notaris na of er nog openstaande rekeningen zijn voor huur en nutsvoorzieningen, ziekenhuis of woon- en zorgcentrum, ...
Samengevat: de notaris maakt een lijst van alle bezittingen en van alle schulden, zodat je op tijd kan beslissen wat je moet doen met de erfenis.
Het advies van een notaris bij een erfenis is –misschien wel letterlijk- goud waard. Zijn er zaken die uit de erfenis verdwenen zijn of heb je andere vragen? Stel vrijblijvend uw vraag over een erfenis en vind de beste advocaat.