Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Terugbetaling van alimentatie, hoe werkt het?
Is het mogelijk dat je alimentatie moet terugbetalen voor een periode van 2 jaar?
Stel dat je gescheiden bent en je hebt recht op alimentatie voor jezelf en je kind. De laatste maanden ontving je deze niet dus contacteerde je DAVO. Hier liet men je weten dat je dossier ontvankelijk is en dat de laatste 2 jaar alimentatie, gedurende de studies van je kind, onverschuldigd was en dat je dit dus moet terugbetalen.
Dit is een algemeen advies en niet noodzakelijk toepasbaar op jouw situatie. Als je in een gelijkaardige situatie zit en je wilt zekerheid over je rechten, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies aan een vaste prijs.
Hoe lang heeft een kind recht op kinderbijslag?
Er is voorzien dat kinderen recht hebben op kinderbijslag tot op hun 18de verjaardag. Het recht op kinderbijslag loopt ook door na hun 18de verjaardag, zolang ze een opleiding volgen.
Om tijdens hun opleiding verder kinderbijslag te genieten, moeten ze wel voldoen aan een aantal voorwaarden ( gedurende een bepaald aantal uren ingeschreven zijn in een school of vormingscentrum – dit kan ook voor studenten die hun diploma halen via de examencommissie).
Blijkbaar liep er daar iets verkeerd, gezien je recht op kinderbijslag voor je kind in 2016 wegviel en je dus sindsdien geen kinderbijslag meer geniet.
Wat de onderhoudsbijdrage betreft, voorziet de wet :
§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de
huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de
opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt
de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.
Bij DAVO heeft men het recht op alimentatie voor je kind gekoppeld aan je recht om kinderbijslag te genieten.
Wat betekent dit nu concreet in deze situatie?
Er zijn 2 mogelijkheden in deze situatie. Gedurende de periode dat je kind studeerde had deze een inkomen of niet.
- In het eerste zal het moeilijk zijn om onder de terugbetaling van de 2 jaar alimentatie uit te geraken. Tenzij het inkomen van je kind minder was dan de alimentatie die je kreeg – je zou dan kunnen argumenteren dat je alleen het deel dat verdiend werd moet terugbetalen en niet het volle bedrag.
- Als je kind enkel studeerde en geen inkomen had, dan zou je kunnen argumenteren dat de vader wettelijk gezien de plicht heeft om bij te dragen in het levensonderhoud van zijn zoon, zolang hij een opleiding volgt, die leidt tot een beter diploma en meer kansen op de arbeidsmarkt (ter vergelijking : iemand die na zijn hogere studies nog voor een tweede diploma studeert, heeft ook nog recht op alimentatie als zijn tweede diploma zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot en hij zijn opleiding zonder haperen voltooit). Je kind heeft uiteindelijk een diploma gehaald en is al aan het werk, dus je kan argumenteren dat het diploma op de arbeidsmarkt geholpen heeft.
Het zou dus in eerste instantie nuttig zijn om contact op te nemen met DAVO en een afspraak te vragen om dit eens met hen te bespreken en te zien in hoeverre ze van deze visie te overtuigen zijn. Anders zullen ze je in de loop van een gesprek moeten kunnen uitleggen waarom ze denken dat je ex tijdens de jaren waarin je zoon wel studeerde en geen inkomen had, geen alimentatie moest betalen. Het wegvallen van de kinderbijslag alleen lijkt geen voldoende argument. DAVO kan dan tegelijk ook uitleggen waarom je eerst een brief kreeg waarin je dossier ontvankelijk werd verklaard om dan korte tijd later van gedachten te veranderen.
Is DAVO niet bereid te helpen en blijven ze bij hun standpunt dat er alimentatie moet terugbetaald worden aan je ex, dan zal je toch best raad en hulp vragen van een advocaat als je je daartegen wil verzetten.