Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Hoe gaat een huwelijk met een buitenlandse partner in zijn werk?
Hoe voltrek je een huwelijk met een buitenlandse partner?
Stel dat je wilt trouwen met je buitenlandse vriendin waarmee je al zekere tijd in een relatie bent. Jullie willen nu trouwen en dat ze bij je komt wonen in België. Hoe moet je dit nu aanpakken?
Dit is een algemeen advies. Als je zelf meer zekerheid wilt over je rechten in jouw situatie, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies aan een vaste prijs.
Aanvraag van visum type C om in België het huwelijk te voltrekken.
Indien je vriendin naar België komt om met je te huwen, dan heeft ze een visum type c nodig. Met dat visum kan ze naar België komen en hier maximaal 90 dagen verblijven.
Je zal vooraf ook een huwelijksaangifte moeten doen bij de gemeente. Normaal moet je daarvoor met 2 zijn, maar je vriendin zal in dit geval een schriftelijke volmacht moeten geven.
Eenmaal je de aangifte hebt gekregen bezorg je deze aan je vriendin, die kan ze dan bij haar aangifte doen.
Je vriendin zal dan een aantal documenten moeten bezorgen aan de ambassade, waaronder:
- paspoort
- jouw identiteitskaart
- kopie huwelijksaangifte (max. 6,5 maand oud)
- bewijs van de relatie
- bewijs voldoende bestaansmiddelen, eventueel met een verbintenis tot tenlasteneming
- reisverzekering
- medisch attest
- uittreksel strafregister of een bewijs van goed gedrag en zeden van haar (je kan ook een herstel in eer en rechten aanvragen)
Daarnaast moet jij volgende documenten bezorgen:
- geboorteaktes
- kopie geregistreerd huurcontract of eigendomsakte
- bewijs voldoende bestaansmiddelen (1.505,78 euro netto per maand). Heb je dat niet, dan zal DVZ oordelen op basis van overzicht maandelijkse inkomsten en uitgaven
Binnen de 3 werkdagen na binnenkomst in België moet ze haar paspoort met visum type C tonen op de gemeente. Ze mag dan 90 dagen wettig verblijven. Tijdens die 90 dagen moeten jullie trouwen.
Daarna vraagt ze dan in België gezinshereniging aan.
Controle op mogelijkheid van een schijnhuwelijk.
Let op! Bij een ernstig vermoeden van schijnhuwelijk kan de ambtenaar van burgerlijke stand het huwelijk maximum twee maanden uitstellen om advies te vragen aan het parket. Ook het parket kan de termijn verlengen met maximum drie maanden. Tijdens die termijn zal het parket jullie afzonderlijk interviewen.
Als de ambtenaar van de burgerlijke stand weigert het huwelijk te voltrekken, kan je beroep aantekenen bij de familierechtbank.
Omdat de procedure lang kan duren, moet je aan de rechtbank vragen om de termijn van 6 maanden te verlengen. Bekijk hier de opties om een schijnhuwelijk tegen te gaan.
Dit is een algemeen advies. Als je zelf meer zekerheid wilt over je rechten in jouw situatie, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies aan een vaste prijs.