Scheiden
Advies over scheiden, huisverbod en huishoudelijk geweld
Het hoge woord is eruit: jij en je partner gaan scheiden. Als je gaat scheiden komen er een heleboel vragen op je af: waar ga je wonen, hoe blijf je samen voor je kinderen zorgen, kun je straks nog wel rondkomen en hoe kun je dit het beste regelen? Ook bestaan er verschillende vormen van scheiding, je kan opteren voor een echtscheiding, een feitelijke scheiding of een scheiding van tafel en bed.
Welke vormen van scheiden bestaan er?
De echtscheiding
Er zijn twee manieren om uit de echt te scheiden. Als je partner instemt met de scheiding, kan je scheiden door onderlinge toestemming. Je dient dan een scheidingsovereenkomst op te stellen waarin de scheidingsvoorwaarden vermeld worden. Je leest hier meer over de echtscheiding door onderlinge toestemming.
In het geval je partner niet wil scheiden, kan je scheiden als gevolg van een onherstelbare ontwrichting. Deze juridische term betekent dat het om één of meerdere redenen onmogelijk geworden is om verder samen te leven met je partner. Op deze pagina vindt je meer uitleg over de onherstelbare ontwrichting.
Feitelijke scheiding
Een feitelijke scheiding betekent dat de partners niet langer samenleven. Dit kan een definitief karakter krijgen en de aanzet vormen tot een echtscheiding, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk dat de feitelijke scheiding het gevolg is van een bezinningsperiode, waarna de echtgenoten op een gegeven moment opnieuw gaan samenwonen en het huwelijk verder gezet wordt.
Meer over de feitelijke scheiding.
Scheiding van tafel en bed
Dit is een alternatief voor de feitelijke scheiding. Het belangrijkste verschil is dat er een gerechtelijke procedure nodig is voor een scheiding van tafel en bed, wat niet het geval is voor een feitelijke scheiding.
Meer over de scheiding van tafel en bed.
Andere opties
Bemiddeling bij scheiding
Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis waar heel wat bij komt kijken en waar emoties vaak hoog oplaaien. Desondanks zou je in die moeilijke periode toch in staat moeten zijn om rationele beslissingen te nemen. Een scheidingsbemiddelaar of een advocaat kan je hiermee helpen.
Relatietherapie
Als de kans bestaat dat de relatie met je partner nog gered kan worden, kan mogelijk relatietherapie uitkomst bieden.
Gezinsproblemen
Maar al te vaak zijn ernstige gezinsproblemen de oorzaak van een echtscheiding. Er zijn meerdere instanties die je kunnen bijstaan wanneer je af te rekenen krijgt met relatieproblemen, schulden, partnergeweld of kindermishandeling.
Co-ouderschap
Wanneer jij en je partner gemeenschappelijke kinderen hebben en besluiten om te scheiden is co-ouderschap de regel. De afspraken en regels hierrond worden tijdens de echstscheidingsprocedure vastgelegd. Nadien kan u wijzigingen eisen.
Bestel hier de oplossing voor jouw situatie
Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder
Hoe werkt het?
- 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
- 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
- 3. Kies vrijblijvend uw oplossing
Waarom kiezen voor Jureca?
- 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
- 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
- 3. Snel antwoord op jouw vraag
Subthema's
Scheiden als je nog overeenkomt (EOT) Alimentatie Scheiden als je niet meer overeenkomt (EOO) ScheidingsprocedureHeb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten