Impact op sociale zekerheid
Indien je in het buitenland tewerkgesteld bent (en niet gedetacheerd door een Belgische werkgever) blaas je op gebied van de sociale zekerheid eigenlijk alle bruggen op met België, je valt dan onder de regels van het land waar je werkt. Voor pensioenrechten is er echter een uitzondering.
Voor de pensioenwetgeving zijn er grosso modo drie groepen van expats:
- Zij die hun loopbaan uitsluitend binnen de Europese Economische Ruimte (EER) hebben opgebouwd.
- Zij die hun loopbaan buiten de EER hebben opgebouwd, in landen waarmee België een akkoord heeft gesloten dat het pensioen regelt. Dat zijn o.a. India, Japan, de VS, Australië ...
- Zij die hun loopbaan buiten de EER hebben opgebouwd, in landen waarmee België geen akkoord inzake de opbouw van pensioen heeft gesloten, zoals China, Singapore, Myanmar ...
Behoor je tot de eerste groep, dan legt Europa bijzondere berekeningsregels op om het negatieve effect van je tewerkstelling in een ander Europees land te beperken.
Eens je de pensioenleeftijd bereikt hebt, moet je je pensioenaanvraag indienen bij de bevoegde instelling van het land waar je verblijft. Verblijf je op dat moment in België, dan zal je een pensioenaanvraag moeten indienen bij de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP).
Nadat je je pensioenaanvraag hebt ingediend, zal de pensioeninstelling van het land waar je je pensioen aanvraagt contact opnemen met de bevoegde instellingen van de landen waar je gewerkt hebt en pensioen hebt opgebouwd. Dezelfde pensioeninstelling maakt een pensioenoverzicht op. In principe heb je recht op een pensioen van elk van de landen waar je gedurende jouw loopbaan een pensioen hebt opgebouwd, en je hoeft dus zelf geen afzonderlijke pensioenaanvraag in te dienen in de verschillende landen waar je gewerkt hebt.
In het geval je behoort tot de tweede groep, moet je je pensioenaanvraag meestal op een gelijkaardige wijze als hierboven beschreven indienen. Ook in dit geval hoef je de verschillende pensioeninstellingen in de verschillende landen niet apart te contacteren.
Behoor je echter tot de derde groep, dan zal je wel zelf de pensioeninstellingen moeten contacteren in de verschillende landen waar je pensioenrechten hebt opgebouwd. Op de website van de RVP kan je de adressen vinden van de pensioeninstellingen van de meeste landen.
Je totale pensioen wordt de optelsom van de berekeningen van je pensioen in elk land afzonderlijk, volgens de nationale wetgeving van dat land. Er worden door de verschillende landen wel specifieke berekeningen gemaakt om de eventuele negatieve impact van een loopbaan in verschillende landen te temperen.
Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder
Hoe werkt het?
- 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
- 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
- 3. Kies vrijblijvend uw oplossing
Waarom kiezen voor Jureca?
- 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
- 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
- 3. Snel antwoord op jouw vraag
Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten