Koop & Verkoop

Advies over kopen, verkopen, contracten, overlast, mede-eigendom, burenruzie

Wat moet je weten als je een koopwoning bezit of gaat aanschaffen? Welke rechten en plichten heb je als koper van een woning of appartement? We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Het afsluiten van het contract

Als je een huis koopt of verkoopt, volstaat het in eerste instantie om zelf een eenvoudig contract op te stellen. Dit contract kan je echter enkel afdwingen tegenover jouw medepartij. Tegenover andere personen bestaat het contract nog niet. Daarvoor moet je naar de notaris (zie hieronder). Tot die tijd blijft de verkoper eigenaar, tenminste tegenover derden die geen kennis hadden van het contract.

Je doet er goed aan het contract duidelijk op te stellen. Je specificeert bijvoorbeeld best of de verkoop ook het huisraad omvat.

Een bezoek aan de notaris - De overschrijving in de registers van het hypotheekkantoor

Een huis is een onroerend goed. Een gevolg daarvan is dat een contract maar bestaat tegenover derden als je het hebt laten inschrijven in de registers van het hypotheekkantoor. Daarvoor is vereist dat het contract opgesteld wordt door een notaris, in een officiële akte.

Dat heeft voor jou een bijkomend voordeel. De notaris is immers verplicht om je bijkomend juridisch advies te geven. Ook zal hij bijvoorbeeld nagaan of het huis de juiste vergunningen heeft.

Pas op het moment van de inschrijving is de koper ook eigenaar tegenover andere personen. Je kan je pas op dat moment op het contract beroepen in een conflict met iemand anders dan de verkoper. Dat betekent ook dat als je de verkoper bent en een derde jou als eigenaar wil aanspreken, je pas op het moment van de inschrijving kan aanvoeren dat je geen eigenaar meer bent. Zowel de koper als verkoper hebben er dus alle belang bij deze overschrijving in de registers zo snel mogelijk te laten gebeuren. 

Wat als een huis twee keer verkocht is?

Soms gebeurt het dat een eigenaar zijn huis twee keer verkoopt. In dat geval komt het huis toe aan de persoon die zijn contract het eerst heeft laat overschrijven op het hypotheekkantoor. De andere koper kan slechts schadevergoeding eisen van de verkoper.

Sleutel-op-de-deur

Een sleutel-op-de-deur-verkoop heeft plaats als een onderneming huizen laat bouwen met als enige doel om die te verkopen. Op deze overeenkomsten zijn een aantal bijzondere regels van toepassing. De koper wordt extra beschermd. Die bescherming is ongeveer dezelfde als die bij aanneming. Zo kan u de oorspronkelijke verkoper tien jaar aanspreken bij een gebrek in de bouw.

Premies

De Vlaamse Overheid geeft premies aan sociaal zwakkere gezinnen, om hen te helpen een eigen woning te kopen. Ook kan u recht hebben op een 'sociale lening'. Meer informatie vindt u op www.bouwenenwonen.be.

Daarnaast zijn er premies voor iedereen die energiebesparende maatregelen treft.

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Overlast Verkopen van een woning Erfdienstbaarheid Kopen van een woning Onroerend goed Onteigening Roerend goed Verkopen Verborgen gebreken

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies