Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wijziging van huuromstandigheden, wat te doen als verhuurder?

Stel u bent eigenaar van een eengezinswoning en u verhuurt dit aan 3 verschillende mensen (die één contract hebben ondertekend, 1 gemeenschappelijke rekening hebben en dus samenhuizen). Het huis was vroeger opgedeeld in handelspand en woonst, waardoor er ook 2 huisnummers zijn. Om deze ambiguïteit weg te nemen, zal u een gemeenschappelijke inkomhal moeten moeten maken zoniet zal dit als bouwmisdrijf worden opgevat. Ook zal u dit moeten wijzigen naar één huisnummer.
 
Maar wat als één van de huidige huurders hier niet mee akkoord gaat en beweert dat u hiermee een inbreuk pleegt op het huurcontract?
 

Wat te doen?

 
U heeft geen mogelijkheid tot opzeg van de huurder. U kan de huurder ook niet laten uitzetten vermits deze geen (contractuele) fout maakt. De huurder betaalt de huur en komt ook aan haar andere verplichtingen tegemoet.
 
Wat betreft de mede-huur is het wel zo dat alle huurders aansprakelijk zijn voor de integrale huurprijs. Met andere woorden, U kan de totaliteit van de huurprijs opvragen bij elk van de huurders. Als er 2 huurders vertrekken dan wil dat zeggen dat de huurder alles zal moeten betalen en daar ligt voor u als verhuurder een opportuniteit. Als de huurder de huur niet meer kan betalen zal die misschien vrijwillig vertrekken óf U kan deze laten uitzetten door de Vrederechter omdat ze de huur niet voldoet.
 
Als de andere 2 huurders vertrekken en er komt niemand in hun plaats of de huurder wil niet smenwonen met de nieuw aangebrachte huurders (of U bent niet akkoord), dan zijn die 2 wel nog gedurende 6 maanden aansprakelijk voor de huur.
 
U zou best aan de huurder laten weten dat de andere huurders vertrekken en dat ze de huur dus alleen zal moeten betalen.

Voorbeeldtekst

 
"Geachte mevrouw,
 
De huurders X en Y hebben hun opzeg gegeven; zij willen niet meer met U samenleven. Ze vertrekken op dd/mm/jaar. 
Dat betekent dat U vanaf de maand X alleen aansprakelijk bent voor de betaling van de integrale huurprijs. Is het voor U een oplossing om de huur in onderling akkoord te ontbinden op een vooraf bepaalde datum?
 
Mag ik vriendelijk vragen mij binnen de 2 weken iets te laten weten zodat ik weet of ik op zoek moet naar nieuwe huurders. 
 
Alvast bedankt."
 

Zet afspraken op papier!

U vermeldde dat de andere 2 huurders een mondelinge opzeg hadden gedaan. Het verdient aanbeveling om ze dat op papier te laten zetten. Dit om betwistingen te voorkomen. U kan hen vragen U een e-mail of een brief te sturen met de mededeling dat ze opzeg geven om te vertrekken op een bepaalde datum.
 
De opzegtermijn bedraagt trouwens 3 maanden. Zij zijn geen vergoeding verschuldigd wegens vervroegde opzegging (omdat de huurder in principe verder blijft huren).
 
 

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Wonen & Huur kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.