Slachtoffer

Slachtoffer van een misdaad of misdrijf?

Ben je slachtoffer van een misdrijf? Welke stappen kan je ondernemen? Wat zijn je rechten en plichten? In dit artikel geven we jou een eerste indicatie. Indien je na het lezen van dit artikel nog met vragen zou zitten rond je opties als slachtoffer biedt Jureca je ook gratis advies aan.

Wanneer je slachtoffer bent van een misdrijf, moet je hier aangifte van doen bij de politie. Zij maken dan een PV aan en geven dit door aan de procureur des Konings. De procureur beslist dan over de uitvoering van een onderzoek of niet. 

Hoe kan je een schadevergoeding vorderen?

Als slachtoffer kan je de rol van burgerlijke partij op jezelf nemen door aan de strafrechter een verklaring af te leggen over de ondervonden schade door het misdrijf, en dat je voor die schade vergoed wil worden. Hierdoor kan je met het strafproces de schade ‘verhalen’ op de dader/verdachte. De rechter doet dan uitspraak tegen de verdachte en over je eventuele schadevergoeding. Hierbij raden we je altijd aan je door ons te laten bijstaan in de vorm van een advocaat. Advocaten weten immers de beste manier om je schadevergoeding te maximaliseren zodat je vergoed wordt voor schade die je geleden hebt.

Zou de procureur alsnog beslissen de verdachte niet te vervolgen op basis van onvoldoende bewijs, kan je als slachtoffer nog steeds de verdachte zelf rechtstreeks dagvaarden of een klacht met jezelf als burgerlijke partij stellend plaatsen bij de Onderzoeksrechter. In deze gevallen raden we je zeker aan om samen te werken met Jureca zodat je aan de scherpste prijs wordt bijgestaan door de meest ervaren strafrecht specialisten. Als slachtoffer kan je jezelf ook altijd richten tot de burgerlijke rechtbanken voor het krijgen van een schadevergoeding.

Op welke informatie heb je recht als slachtoffer?

Een slachtoffer van een misdrijf dat een klacht heeft neergelegd bij de politie krijgt enkel informatie over wanneer en waar de zitting plaatsvindt. Je kan echter altijd ook nog een verklaring van benadeelde persoon gaan neerleggen op het secretariaat van het parket van de procureur des Konings. Door dit te doen krijg je meer info, zo wordt je op de hoogte gebracht van:

·      Seponering van de zaak en de reden van de seponering (schorsing van het proces)

·      Instellen van het gerechtelijk onderzoek

·      Vaststelling van de eventuele zittingsdag voor het gerecht (onderzoeks- of vonnisgerecht)

Indien je deze verklaring wil afleggen kan je je het best laten begeleiden door Jureca met een van onze ervaren advocaten. Wij weten immers hoe je best deze verklaring kan opstellen zodat je het gewenste resultaat bekomt. 

Kan je vragen om iemand te laten verhoren of zelf verhoord te worden?

Tijdens het onderzoek is het mogelijk als slachtoffer om te vragen dat de politie een bepaalde opsporingshandeling uitvoert of dat ze een persoon verhoren. Je kan ook altijd vragen om zelf gehoord te worden.

Indien je jezelf als burgerlijke partij gesteld hebt dan kan je, tijdens het onderzoek, de rechter vragen om een bijkomend onderzoek te maken of  inzage te krijgen in het dossier. 

Zijn er andere opties dan de rechtbank om een schade vergoeding te krijgen? 

De wet zorgt ervoor dat iedereen die deel uitmaken van een procedure gratis gebruik kunnen maken van een bemiddeling. Dit geld voor de volledige procedure, van begin tot eind, en is zelfs mogelijk in de fase waar de straf reeds uitgevoerd wordt.

Wat houdt een bemiddeling in?

Een bemiddeling is de mogelijkheid voor dader en slachtoffer om, samen met een neutrale bemiddelaar, een gesprek aan te gaan over wat er gedaan kan worden om ‘herstel te zoeken’. Eenvoudiger verwoord betekent dit dus dat je samen in gesprek een oplossing of schadevergoeding afsluit waar beide partijen akkoord mee zijn. Je kan tijdens het bemiddelinggesprek ook altijd bijgestaan worden door onze ervaren advocaten.

Dit alles is kosteloos mogelijk, lees meer over rechtsbijstand en pro deo advocaten om meer te weten te komen. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in strafrecht verspreid over België. 

Toch liever een persoonlijk antwoord op je vraag? Als slachtoffer krijg je bij Jureca een adviesgesprek volledig kosteloos.

 

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies