Verdachte

Wanneer ben je een verdachte?

Volgens de wet ben je een verdachte in drie gevallen:

  1. Als uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden naar voren komt dat je jezelf schuldig hebt gemaakt aan een strafbaar feit. 
  2. Als je door de overheid wordt vervolgd voor een strafbaar feit.
  3. Als er een strafrechtelijk financieel onderzoek tegen je loopt of als je voor een strafbaar feit bent veroordeeld en de officier van justitie probeert bepaalde goederen of geld dat je door dat strafbaar feit verkregen hebt, aan je te ontnemen.

Je kan je gratis laten bijstaan als verdachte door een advocaat

1.  Redelijk vermoeden van schuld bij een strafbaar feit.

Je bent dus verdachte als er voldoende informatie is om je te verdenken van het begaan van een strafbaar feit. Het is dus niet voldoende dat een politieagent een vermoeden heeft en denkt dat je iets strafbaars gedaan hebt. 

Maar het volgens de wet vereiste ‘redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit’ wordt in de realiteit wel vrij snel aangenomen. Een rechter zal in de meeste gevallen oordelen dat je terecht als verdachte bent aangemerkt door de politie.

Het kan natuurlijk best zo zijn dat je achteraf gezien onterecht als verdachte bent aangemerkt en behandeld. Misschien zijn bepaalde dwangmiddelen gebruikt terwijl dit eigenlijk niet mocht. Er zijn in feite drie soorten dwangmiddelen:

  • Dwangmiddelen die zien op personen (staande houden, aanhouden en fouilleren) 
  • Dwangmiddelen ten aanzien van plaatsen (binnentreden van woning e.d.)
  • Dwangmiddelen die betrekking hebben op zaken/goederen (inbeslagneming, computeronderzoek, tap)

Indien er onterecht dwangmiddelen tegen je gebruikt werden, kan dat gevolgen hebben voor je strafzaak. Als een officier van justitie zijn boekje ver te buiten is gegaan, kan de rechter deze bestraffen, met als zwaarste straf het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Dit betekent dat de strafzaak niet meer aan de rechter voorgelegd mag worden. 

Andere opties zijn dat bepaalde zaken niet als bewijs mogen worden gebruikt of dat je strafvermindering krijgt. Het hangt af van hoe zwaar de eventuele overtreding van politie en/of het openbaar ministerie was of deze opties toegepast worden.

2. Je wordt door de overheid vervolgd voor een strafbaar feit.

De wet geeft geen duidelijke definitie voor het woord ‘vervolging’. Het komt erop neer dat je verdachte bent als je uit een handeling van de overheid de conclusie kan trekken dat je wordt beschuldigd van een strafbaar feit.

  • Je een dagvaarding ontvangen hebt met een oproep om voor de strafrechter te verschijnen 
  • De politie je tijdens een verhoor meldt dat je als verdachte wordt aangemerkt 
  • De politie jouw woning doorzoekt.

3. Als er een strafrechtelijk financieel onderzoek tegen je loopt of als je voor een strafbaar feit bent veroordeeld en de officier van justitie probeert bepaalde goederen of geld dat je door dat strafbaar feit verkregen hebt, aan je te ontnemen.

Sinds recent probeert het openbaar ministerie actief geld of bezittingen, die door het plegen van een strafbaar feit verkregen zijn, af te pakken. In vaktaal spreekt men van het ‘ontnemen van het wederrechtelijk verkregen voordeel’. 

Een strafrechtelijk financieel onderzoek kan alleen tegen je worden ingesteld als je verdacht wordt van een misdrijf waarop een geldboete van de 5decategorie staat (maximaal 74.000 euro). 

Het strafrechtelijk financieel onderzoek heeft tot doel te kijken of je geld of goederen door een strafbaar feit verkregen hebt. Indien dit het geval is worden deze goederen van je afgenomen. Zolang de rechter nog geen definitieve uitspraak gemaakt heeft of er in de situatie geld of goederen van je mogen worden afgenomen, ben je een verdachte.


Van zodra je een verdachte bent is het altijd aangeraden om je te laten bijstaan en verdedigen door een advocaat. Jureca staat dan ook altijd voor je klaar. Wij werken samen met de meest ervaren advocaten gespecialiseerd in strafrecht verspreid over België en dit aan de scherpste prijzen. Je kan meestal gebruik maken van onze gratis bijstand als verdachte

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Verhoor Dagvaarding

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies