Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Advocaat verkeersboete
Waarom is een advocaat interessant bij een verkeersboete?
Wel zoals je misschien wel weet zijn de opdeciemen (de waarde waarmee de boetes vermenigvuldigd worden) sinds 2017 verhoogd. Dit van 6 naar 8, een toename van wel 33%, dit betekent dan ook dat de boetes die je in de rechtbank voor een verkeersovertreding kan krijgen 33% duurder geworden zijn. Wanneer je dus voor de rechtbank wordt geroepen of je wilt een boete betwisten is het aangeraden om nog beter voorbereid te zijn dan vroeger.
Wanneer word ik gedagvaard en moet ik voor de rechtbank komen?
Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is die je gemaakt hebt, krijg je een minnelijke schikking (of onmiddellijke inning) voorgestelt of word je gedagvaard. Bij een snelheidsovertreding is dit eenvoudig te bepalen. Werd je geflitst aan een snelheid maximaal 30 kilometer per uur boven de toegestane limiet? Dan heb je een zogenaamde ‘lichte snelheidsovertreding’ gemaakt en zal je een minnelijke schikking krijgen van het Openbaar Ministerie. Reed je meer dan 30 kilometer per uur boven de toegestane limiet? Dan zal je gedagvaard worden en zal de politierechtbank je straf beslissen.
Lichte snelheidsovertreding
Je krijgt een minnelijke schikking als voorstel en kan dit aanvaarden of betwisten. Indien je het aanvaard is de zaak afgerond en komt het niet voor de politierechtbank. Betwist je het?
Wanneer je de minnelijke schikking betwist word je alsnog gedagvaard en moet je voor de politierechtbank verschijnen. Daar kan je bijvoorbeeld verzachtende omstandigheden of andere zaken inroepen ter verdediging. Dit kan zowel een zwaardere of lichtere straf dan de minnelijke schikking als resultaat hebben. Het kan zelfs leiden tot vrijspraak.
In deze situatie, het betwisten van de minnelijke schikking, raden wij je altijd aan om jezelf te laten verdedigen door een advocaat, deze verdedigt je dan op professionele wijze. ‘Ja maar een advocaat kost veel geld’ – Dit is meestal niet waar, zo kan je, indien je in bezit bent van rechtsbijstand (wat de meeste Belgen hebben), in veel gevallen gratis verdedigd worden. Hier kan je lezen of jij ook gratis bijstand kan krijgen.
Zware snelheidsovertreding
Je wordt gedagvaard en moet dus verplicht voor de politierechtbank komen. Verder is de rechter bij een zware snelheidsovertreding naast je boete welke tussen de €80 en €4000 schommelt ook verplicht een zeker periode rijverbod uit te spreken. Die termijn varieert tussen de 8 dagen en 5 jaar. Bij zijn beslissing spelen enkele factoren mee namelijk:
· De gecorrigeerde snelheid
· Jouw strafrechterlijk verleden en eventueel gelijkaardige voorgaande feiten
· De locatie waar de overtreding begaan werd
· De omstandigheden waarin de overtreding zich afspeelde
De boete en het rijverbod kunnen beiden zeer hoog oplopen, daarom dat je in deze situatie je laat bijstaan door een advocaat die voor een zo laag mogelijke straf kan pleiten. Deze kan door middel van zijn kennis en in samenspraak met jezelf proberen een straf te bekomen die jou het minst hindert in je verdere leven, bijvoorbeeld minder rijverbod maar meer boete of net het omgekeerde. Verder kan hij door middel zijn kennis en ervaring ook de straf minimaliseren.
Jureca staat altijd voor je klaar met gratis advies over wat de beste oplossing is voor jou. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat we weer voor je klaar. Wij werken samen met de meest ervaren advocaten aan de scherpste prijzen gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Verdediging in de rechtbank is volledig gratis indien je beschikt over rechtsbijstand, zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.