Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Boetes alcohol in het verkeer

Wat riskeer je als je onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt?

Wanneer je onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, hangen er bepaalde gevolgen aan vast:

  • Tussen 0,5 en 0,8 promille: je betaalt een boete van minstens 150 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 3 uur. Een minnelijke schikking (*) is mogelijk.
  • Boven 0,8 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 3 uur. Een minnelijke schikking is mogelijk.
  • Boven 1,5 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook krijg je een onmiddellijk rijverbod van 6 uur. Jouw zaak verschijnt voor de politierechtbank.
  • Boven 1,6 promille: je betaalt een boete van minstens 1200 euro. Ook wordt je rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken. Jouw zaak verschijnt voor de politierechtbank.

(*) Wanneer je bijvoorbeeld een snelheidsovertreding hebt begaan, kan je een schikking ontvangen. In plaats van dat je vervolgd wordt, dien je een bedrag als boete (=minnelijke schikking) te betalen.

Bereken nu de boete van dronken rijden of ontvang met de hulp van Jureca gratis advies over wat de juridische gevolgen zijn van je overtreding. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.

Betaalt de verzekering wanneer je dronken een ongeval hebt veroorzaakt?

Wanneer je onder invloed van alcohol een verkeersongeval veroorzaakt, kan de verzekeraar verhaalrecht of regres op jou uitoefenen. Dat betekent dat de schadevergoeding die aan de slachtoffers van het verkeersongeval wordt uitgekeerd, door de verzekeraar mag worden teruggevorderd. Om regres uit te oefenen, dient de verzekeraar aan te tonen dat je als bestuurder vanwege jouw dronken toestand een ongeval hebt veroorzaakt. Het bedrag dat de verzekeraar mag terugvragen is beperkt tot een maximum van 31.000 euro.

Zelfs al heb je een omnium verzekering dan nog dien je zeer waarschijnlijk zelf de schade te betalen aan jouw wagen. Hetzelfde geldt voor de bestuurdersverzekering die je eigen schade dekt.

Wat als er slachtoffers bij zijn?

Onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaken, heeft heel wat gevolgen. Vielen er gewonden of dodelijke slachtoffers bij het ongeval, dan riskeert u niet alleen een rijverbod, een hoge geldboete, verplichte examens en een alcoholslot. U kunt ook veroordeeld worden voor onvrijwillige slagen en verwondingen of onvrijwillige doodslag.

Bovendien kan uw verzekeraar verhaalrecht uitoefenen op u. Dat betekent dat hij de schadevergoeding die aan de slachtoffers van het verkeersongeval uitgekeerd werd, van u kan terugeisen. En dat tot een bedrag van 31.000 euro.

De schade aan uw eigen wagen is meer dan waarschijnlijk ook voor uw eigen rekening, zelfs al hebt u een omniumverzekering. En ook de bestuurdersverzekering, die uw eigen schade dekt, zal bij dronkenschap niet tussenkomen.

Ontvang met de hulp van Jureca gratis advies over wat de juridische gevolgen zijn van je overtreding. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.