Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Arbeidscontract met wederzijdse goedkeuring stopzetten
Situatie
Stel dat je je arbeidscontract met wederzijdse goedkeuring (dus ook de werkgever) wil stopzetten. Je werkgever heeft je een contract opgestuurd dat ze willen dat je ondertekent. Je bent reeds enkele jaren in dienst en verdient ongeveer 5000 euro per maand, plus benefits zoals 13e maand, maaltijdcheques, OV. Je werkgever stelt voor je contract per eind dit jaar op te zeggen, en een zekere periode je bruto loon uit te betalen (± 25,000 euro volgens de werkgever). Hiervoor moet je dan nog wel een tijd taken blijven uitvoeren.
Vraagstelling
Is dit een goede en wettelijke oplossing voor deze situatie?
Wat zegt de wet?
1. Opzegtermijn
Wie een arbeidsovereenkomst wilt verbreken, moet daarvoor een opzegtermijn in acht nemen. Met die opzegtermijn geeft de partij die opzegt de andere de kans om op tijd vervanging te zoeken. Tijdens de opzegtermijn loopt het contract gewoon voort. Met andere woorden: tijdens de opzegtermijn blijft de werknemer gewoon in dienst en blijft de werkgever dus verplicht het loon te betalen.
Wie niet kan/wil wachten, kan de arbeidsovereenkomst ook meteen opzeggen. Degene die de arbeidsovereenkomst stopzet, moet dan wel meteen de opzegvergoeding betalen. Die komt overeen met het loon dat je nog zou krijgen/betalen tijdens de opzegtermijn van hierboven.
Voor een tewerkstelling van ± 4 jaar, bedraagt de opzegtermijn tegen het einde van het jaar 15 weken voor de werkgever. Wil jij zelf de arbeidsovereenkomst opzeggen tegen het einde van het jaar dan bedraagt de opzegtermijn 7 weken.
2. Opzegvergoeding
Wilt je werkgever je meteen uit dienst, dan bedraagt de wettelijke verschuldigde opzegvergoeding een bepaald bedrag dat voor jou uiteindelijk veel minder opbrengt, je ontvangt dan ongeveer €10.000
In dat bedrag wordt rekening gehouden met een werkgeversbijdrage per maaltijdcheque. Er wordt daarentegen geen rekening gehouden met eventuele groepsverzekering, hospitalisatie. Evenmin werd er rekening gehouden met je representatievergoeding, omdat die wordt verondersteld om kosten te dekken, die je na je ontslag natuurlijk niet meer zou hebben.
3. Minnelijk akkoord
Opgelet, op deze vergoeding heb je enkel recht als de werkgever je onmiddellijk ontslaat. Als je in dienst blijft, krijg je gewoon je loon verder uitbetaald zolang je in dienst bent. Eventueel aangevuld met een vergoeding voor de opzegtermijn die je niet presteert.
Als je zelf de arbeidsovereenkomst zou beëindigen heb je helemaal geen recht op een vergoeding. In tegendeel: als jij meteen wil vertrekken, moet jij normaal een opzegvergoeding betalen aan je werkgever.
Uit de inleidende vraag valt af te leiden dat je werkgever helemaal niet wilt aandringen op een strikte naleving van de wet. Hij wil je zelfs een extraatje geven als je vertrekt.
Bij een minnelijk akkoord doet de wet er helemaal niet toe. De wet wordt pas van belang als jullie er zelf niet uit geraken.
Concreet advies
Je werkgever is bereid je een opzegvergoeding te betalen, ook al ben jij (ook) degene die uit dienst wil. Als de werkgever je opzegt op het einde van het jaar met een opzegtermijn van 15 weken, dan bedraagt de opzegvergoeding beduidend minder dan wat nu wordt voorgesteld. Je doet hiermee dus een voordeel.
Maar, eenmaal je bent opgezegd met een vergoeding en de werkgever betaalt je ook de opzegvergoeding, ben je meteen uit dienst.
Concreet: als de werkgever je opzegt op het einde van het jaar en je een opzegvergoeding betaalt (in plaats van je nog 15 weken te laten blijven), dan ben je diezelfde dag nog uit dienst. De werkgever kan je dan ook niet meer vragen om nog prestaties te leveren volgend jaar, aangezien je niet meer in dienst bent.