Opzeggingstermijn
Hoelang is jouw opzeggingstermijn?
Wat is een opzeggingstermijn?
De opzegtermijn is de termijn die zowel door de werkgever als werknemer in acht moet worden genomen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Om de toe te passen opzeggingstermijn te bepalen, is het belangrijk rekening te houden met :
- De datum waarop de overeenkomst is aangevangen (vóór of vanaf 01.01.2014)
- Of de verbreking uitgaat van de werkgever of van de werknemer
- Of de werknemer arbeider of bediende is
Bovendien moet de werkgever aan het einde van de arbeidsrelatie de werknemer verschillende sociale documenten bezorgen, zoals een attest dat de datum van het begin en het einde van de overeenkomst en de aard van het verrichte werk vaststelt (gewoonlijk gekend onder de naam formulier C4).
Waarvoor/wanneer heb je het nodig?
Als je als werknemer of werkgever de arbeidsovereenkomst wenst af te sluiten, moet je rekening houden met de opzeggingstermijn.
Welke problemen zijn er?
- Er wordt geen rekening gehouden met de opzeggingstermijn.
- De werkgever berekent het termijn aan de hand van een arbeider in plaats van een bediende.
Wat zegt de wet?
Opzegtermijn
Wie een arbeidsovereenkomst wilt verbreken, moet daarvoor een opzegtermijn in acht nemen. Met die opzegtermijn geeft de partij die opzegt de andere de kans om op tijd vervanging te zoeken. Tijdens de opzegtermijn loopt het contract gewoon voort. Met andere woorden: tijdens de opzegtermijn blijft de werknemer gewoon in dienst en blijft de werkgever dus verplicht het loon te betalen.
Wie niet kan/wil wachten, kan de arbeidsovereenkomst ook meteen opzeggen. Degene die de arbeidsovereenkomst stopzet, moet dan wel meteen de opzegvergoeding betalen. Die komt overeen met het loon dat je nog zou krijgen/betalen tijdens de opzegtermijn van hierboven.
Voor een tewerkstelling sinds 1 mei 2014, bedraagt de opzegtermijn tegen het einde van het jaar 15 weken voor de werkgever. Wil jij zelf de arbeidsovereenkomst opzeggen tegen het einde van het jaar dan bedraagt de opzegtermijn 7 weken. Je vindt hier meer informatie over een opzegtermijn berekenen.
Opzegvergoeding
Om te weten of je opzegvergoeding juist is kan je die best eens dubbel laten berekenen. In de opzeggingsvergoeding kan rekening worden gehouden met een werkgeversbijdrage van 5,91 € per maaltijdcheque. Er wordt daarentegen geen rekening gehouden met eventuele groepsverzekering, hospitalisatie. Evenmin werd er rekening gehouden met je representatievergoeding, omdat die wordt verondersteld om kosten te dekken, die je na je ontslag natuurlijk niet meer zou hebben. Klik hier voor hulp met het berekenen van een ontslagvergoeding.
Minnelijk akkoord
Als je zelf de arbeidsovereenkomst zou beëindigen heb je helemaal geen recht op een vergoeding. In tegendeel: als jij meteen wil vertrekken, moet jij normaal een opzegvergoeding betalen aan je werkgever.
Maar, soms wilt de werkgever helemaal niet aandringen op een strikte naleving van de wet. Hij wil je zelfs een extraatje geven als je vertrekt. Bij een minnelijk akkoord doet de wet er helemaal niet toe. De wet wordt pas van belang als jullie er zelf niet uit geraken.
Zit je zelf in een ontslag situatie en wens je hier graag advies over? Jureca helpt je graag verder. We werken steeds met ervaren advocaten en transparante, vaste prijzen. Klik hier om een advies te bestellen over jouw opzegtermijn, ontslagvergoeding of algemene ontslagsituatie.
Bestel hier de oplossing voor jouw situatie
Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder
Hoe werkt het?
- 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
- 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
- 3. Kies vrijblijvend uw oplossing
Waarom kiezen voor Jureca?
- 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
- 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
- 3. Snel antwoord op jouw vraag
Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten