Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Ontslag zelf afhandelen
Tussen de dag dat je ontslagen wordt en de dag dat je echt de laatste keer werkt voor je baas, zit een periode die we de opzegtermijn noemen. Hoe lang die termijn duurt kan omschreven staan in je contract, maar je kan hier ook over onderhandelen met je baas. Er bestaat niet zoiets als een goed ontslag. Maar je kan je ontslag wel zelf goed afhandelen. Start met een map, waarin je de documenten netjes bijhoudt.
Moet ik nog spreken met mijn ex-baas?
Ook al lijkt het moeilijk, zowel jij als je baas hebben er baat bij om de zaak rustig af te handelen. Roepen en tieren luchten wel op maar helpen je niet verder. Neem een break om alles op een rijtje te zetten. Bereid je gesprek met je baas goed voor en neem zelf ook nota.
Wat bespreek ik nog met mijn ex-baas?
- Je bespreekt de opzegtermijn. Neem je arbeidsovereenkomst er bij en kijk wat je ooit ondertekend hebt. Deze opzegtermijn is bindend, maar misschien wil jij wel vroeger weg. Daar kan je over onderhandelen met je baas. Je moet allebei akkoord zijn met de opzegtermijn. Kom je niet tot een akkoord dan kan je baas de formule Claeys voorstellen.
- Je controleert de datum die vermeld staat op je ontslagbrief. Deze datum bepaalt zeker deze 3 aspecten van je ontslag:
- de start van je ontslagvergoeding,
- de start van de opzegtermijn,
- wanneer de laatste werkdag zal vallen...
- De laatste werkdag bepaalt dan weer:
- de mogelijke start van een werkloosheidsuitkering
- het inleveren van je bedrijfsvoordelen zoals een gsm, auto, …
- de berekening van de premies zoals de eindejaarspremie, de prestatiebonus, de jaarbonus,…
- Je vraagt je baas om een referentiebrief. Met een referentiebrief kan je aan een nieuwe baas laten zien wat je kwaliteiten zijn. Je kan ook een suggestie doen aan je baas en vragen of hij/zij specifieke kwaliteiten wil vermelden. Denk dus vooraf eens na over je kwaliteiten bvb. loyale medewerker, stipt, teamspirit, vriendelijk in de omgang, meertalig, net voorkomen …
- Je vraagt na of je recht hebt op sollicitatieverlof. Het is geen standaard recht maar je kan dit wel bespreken: vraag naar het aantal dagen en wanneer je deze kan opnemen.
- Tot slot kan je ook vragen tot wie jij je moet wenden om het ontslag verder af te handelen. Krijg je de kans, laat dan je baas weten dat je graag voor hem/haar gewerkt hebt.
Wat doe ik op mijn laatste werkdag?
Je laatste werkdag is een emotioneel geladen dag. Het is een afscheid, dat net als ieder ander afscheid een vorm van rouwproces vraagt. Neem naast de tijd om lopende zaken af te werken, ook de tijd om nog even langs te gaan bij je collega’s.
Breng je klanten en contacten op de hoogte van de wending in je loopbaan. Vermeld in je bericht dat jouw bedrijfsgebonden contactgegevens zoals e-mailadres, gsm,… niet meer geldig zijn en vermeld een contactpersoon tot wie men zich kan wenden.
Op je laatste werkdag heb je nog 1 belangrijk document mee naar huis: je C4.
Je C4 is een document dat je nodig hebt om terug aan het werk te gaan, of om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Vraag er naar!
Je hebt zelf 8 dagen de tijd om je met dit document bij de RVA aan te melden.