Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Werken in het buitenland. Wat met sociale zekerheid en belastingen?
Stel, u bent Belg die in het buitenland een zaak heeft. Nu bent nu terug naar België verhuisd, terwijl de zaak draaiende blijft. U bent van plan om het merendeel van uw activiteiten vanop afstand (dus vanuit België) uit te voeren, en af en toe heen en weer gaan naar het buitenland te gaan om daar de zaken op te volgen.
Wat met sociale zekerheid en belastingen?
Hoe zit dat nu voor de sociale zekerheid? Komt u dan op het Belgische systeem, of blijft u op het buitenlandse? En wat zijn dan precies de gevolgen?
Uw inkomen blijft uit het buitenland komen, en zal daar ook belast worden aangezien inkomsten als bedrijfsleider worden belast aan de bron. In elk geval zal u een aangifte in beide landen moeten doen, hierbij is het belangrijke om zgn. “dubbele belastingen” te vermijden.
Moet u dan als zelfstandige een kwartaalbijdrage aan RSVZ doen? Ten eerste moet vastgesteld worden hoeveel tijd/omzet/aantal verleende diensten u draait in België, respectievelijk het buitenland. Wanneer in één van beide landen ten minste 25% van de activiteit wordt verricht, geldt het recht van dat land in principe.
Ten tweede, wanneer de zelfstandige niet in het land woont waar hij een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden verricht, moet nagegaan worden waar het centrum van zijn belangen zich bevindt. Volgende criteria worden hiervoor gebruikt:
- de vaste en blijvende plaats van waaruit hij zijn werkzaamheden verricht;
- de gebruikelijke aard of de duur van de uitgeoefende werkzaamheden;
- het aantal verleende diensten; en
- de intentie van de betrokkene zoals die uit alle omstandigheden blijkt.
Als u op de meeste van deze vragen uitkomst op België, respectievelijk het buitenland, dan is het recht van dat land van toepassing.
Het is niet noodzakelijk zo dat u zich niet in België moet inschrijven indien uw loon uit het buitenland komt en u dus niet verbonden ben met een Belgisch sociaal secretariaat.
Wat heeft u nodig om mij bij een Belgische mutualiteit aan te kunnen sluiten?
Uw ondernemingsnummer en inschrijving in het KBO zal volstaan, samen met het betalen van de sociale bijdragen in België.
U kan dit navragen bij een Belgisch ondernemingsloket (indien Belgisch recht van toepassing is) en daarna kan u hiervoor contact opnemen met één van de Belgische mutualiteiten (indien blijkt dat Belgisch recht van toepassing is).
Oplossing door Jureca
Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.
Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.
Meer artikels over het onderwerp van Werk kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.