Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Kan je een scheidingsmuur optrekken ondanks het protest van de buren?

Voorbeeld situatie

Door de uitbouw van de buren staat hun veranda zo dat ze geregeld binnen staren op jouw tuin. Door de opening over de scheidingsmuur hoor je alles wat men aan de andere kant van de muur zegt, dat is niet bepaald aangenaam en er totaal geen privacy. Als de scheidingsmuur wordt opgetrokken zou dit probleem ook verholpen zijn.

Juridisch advies

Vermits de muur wellicht op de perceelsgrens staat zal het een gemene muur zijn waarvoor de regels van art. … van het Burgerlijk Wetboek gelden.

De muur mag verhoogd worden door één der buren  op voorwaarde dat hij deze verhogingswerken zelf betaalt en bovendien ook later zorgt voor de herstellingen en het onderhoud van dat hogere gedeelte. In ruil heeft de andere buur recht op een vergoeding voor de last die deze verhoging zou veroorzaken aan het bestaande gedeelte: beperking van de levensduur, extra onderhoud, …

Op deze regel gelden echter twee belangrijke beperkingen:

  • In geval van rechtsmisbruik mag de buurman een gemene muur niet verhogen. Rechtsmisbruik is er als de verhoging geen nut heeft voor deze buurman en enkel gebeurt met de bedoeling om de andere buurman nadeel of schade te berokkenen;
  • De verhoging door de buurman van deze muur mag geen last veroorzaken bij de andere buurman zoals bijvoorbeeld het geval is bij beperking van lucht en -lichtinval. 

Hoe hoog deze muur mag/moet zijn hangt af van de lokale gebruiken. Een scheidingsmuur moet volgens de wet steeds een hoogte hebben van drie meter en twintig centimeter in steden met meer dan 50.000 inwoners. In andere steden moet een scheidingsmuur twee meter zestig zijn. Op het platteland zijn er geen wettelijke minimumafmetingen opgelegd.    

De beste oplossing naar ons aanvoelen is om het akkoord van de buren te hebben en tegelijk kosten van een procedure te vermijden. Dat kan door de buren te laten oproepen in verzoening bij de vrederechter. Dit is een gratis procedure waarbij partijen in het bureau van de vrederechter rond de tafel gaan en hun standpunten uiteen doen. De vrederechter stelt dan een oplossing voor. Als iedereen zich hierin kan vinden maakt hij een proces – verbaal van verzoening op dat bindend is.

Heb je zelf een vervelende situatie met jouw buren en wil je graag weten wat jouw rechten en mogelijkheden zijn? Via Jureca kan je snel online juridisch advies bestellen. Start de juridisch advies procedure hier!

Samengevat

Je kan de muur verhogen in dezelfde materialen als de bestaande muur doch u zal tot een overeenkomst moeten komen over een vergoeding voor de hinder die dit zou kunnen opleveren aan de buren (dit is wel een beperkt bedrag). 

Het strekt tot aanbeveling om de buur te laten oproepen in verzoening. Dit is een gratis procedure. Meer informatie kan u bekomen op de griffie van het bevoegde vredegerecht.