Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Kan je iets doen aan een partijdige notaris?

Artikel 9 van de Notariswet legt aan notarissen de verplichting op om hun tussenkomst te weigeren of te stoppen wanneer er redenen zijn die hun onpartijdigheid zouden in het gedrang brengen.

Dezelfde verplichting is bovendien vastgelegd in de deontologische code van de notarissen (artikelen 38 en 39).

Bovendien heeft een notaris de verplichting wanneer er kennelijk onevenwichtige bepalingen in een ontwerp voorkomen de partijen  er op te wijzen dat  elke partij het recht heeft advies in te winnen of zich te laten bijstaan door een  eigen zelf gekozen notaris zonder dat dit een verhoging van de kosten met zich meebrengt.

Indien er nauwe (familiale) banden zouden zijn tussen de verkoper en de notaris doe je er in elk geval  goed aan gedaan om je te laten bijstaan door een notaris van jouw eigen keuze die jouw belangen dient te verdedigen en er dient voor te zorgen dat kennelijk onevenwichtige bepalingen uit het ontwerp verwijderd en/of aangepast worden.

Indien dit niet leidt tot het gewenste resultaat kunt U nog steeds overwegen om U te laten bijstaan door een andere notaris of om beroep te doen op de ombudsdienst van het notariaat. (Tel.  02/ 801 15 00 -  info@ombudsnot.be)

In het uiterste geval is het echter ook mogelijk een klacht in te dienen bij de Provinciale Kamer van de Notarissen die er op toeziet dat de deontologie door de notarissen wordt nageleefd en die sanctionerend kan optreden.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van eigendom kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.