Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Wat kan je tegen krakers doen?
Begin dit jaar kwam in de media het verhaal van een Gents koppel wiens woning, toen zij op reis waren, gekraakt werd door onbekenden. De bijzondere machteloosheid van eigenaars tegen krakers kwam onder de aandacht. Een oud zeer werd ineens weer actueel. Nu, amper 3 maanden later, is opnieuw een woning gekraakt in Gent. Maar wat kan je tegen krakers doen?
Krakers uit een woning krijgen is bijzonder omslachtig.
1. Er is geen specifieke wetgeving voor krakers. Enkel huurrecht.
Er moet beroep worden gedaan op de standaard regels van het huurrecht. Er is dus geen bijzondere procedure om krakers uit te drijven.
De vrederechter is bevoegd om de uitdrijving van krakers te bevelen. Om iemand te dagvaarden moet je wel de identiteit van de bezetter kennen. Dagvaarden voor de vrederechter tegen onbekenden gaat niet.
Als je de identiteit van de krakers dus niet kent, zal je naar de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg moeten gaan om een rechterlijke uitspraak te bekomen op eenzijdig verzoek.
Na vonnis of beschikking kan de gerechtsdeurwaarder dan over gaan tot finale uitdrijving van de krakers. De zaken kunnen wel nog worden gerekt indien de krakers verzet aantekenen of hoger beroep instellen.
2. Kraken is geen misdrijf
Geforceerd inbreken in een woning is strafbaar. Als krakers zich geen toegang hebben geforceerd, kan de politie dus niet optreden. De politie zal in dat geval enkel aanbellen bij de krakers in de hoop dat deze hun identiteit te kennen geven.
Minister van Justitie Koen Geens beloofde de nodige wetgevende stappen nemen en een wetsontwerp voorbereiden. 3 maanden na deze belofte, lijkt nog niets te zijn ondernomen en zijn opnieuw mensen het slachtoffer geworden van krakers.