Mede-eigendom

Alles over mede-eigendom

Wanneer is het mede-eigendomsrecht van toepassing? 

Het, toch wel complexe, mede-eigendomsrecht is van toepassing wanneer verschillende personen over dezelfde eigendom beschikken. Dit houdt in dat elk huis, appartementsgebouw, garagecomplex of elk ander gebouw waar twee of meer personen samen beschikken over de eigendom, onder het mede-eigendomsrecht vallen. Deze personen bevatten elk een privatief gedeelte in het gebouw of complex van gebouwen en daarenboven een aandeel in de gemeenschappelijke onroerende delen. 

Je kan ervoor kiezen om een mede-eigendom vrijwillig aan te gaan, bijvoorbeeld door een appartement aan te kopen binnen een gebouwencomplex of door bewust samen een mede-eigendom aan te kopen. 

Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat je onvrijwillig in een mede-eigendom sukkelt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het openvallen van een nalatenschap. Als je samen met je mede-erfgenamen een eigendom erft dan val je automatisch in een onverdeeldheid van het onroerend goed. Een gunstige situatie is het alleszins niet. Door artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek kan niemand je verplichten in een onverdeeldheid te blijven. Een onverdeeldheid bemoeilijkt de vrije beschikking en beheer van de goederen, aangezien telkens de toestemming van alle mede-eigenaars vereist is. In zo een situatie, wanneer je er zelf niet voor hebt gekozen in onverdeeldheid te treden, kan je dus steeds de verdeling van de mede-eigendom eisen en dan is het mede-eigendomsrecht niet meer van toepassing. 

Wat zijn de gevolgen van mede-eigendom?

Het mede-eigendomsrecht voorziet in verschillende wettelijke voorschriften. Zo moet elke mede-eigendom verplicht drie documenten in zijn statuten voorzien. In dit artikel vind je meer uitleg over de belangrijkste documenten binnen de mede-eigendom. Heb je een conflict binnen de mede-eigendom? Laat je begeleiden in het vredig oplossen van de lastige situatie. Hier vind je een overzicht van de verschillende stappen die je kan ondernemen om een conflict binnen de mede-eigendom snel en eenvoudig op te lossen. Wil je liever eerst wat advies over de mede-eigendom? Klik hier, om bij Jureca schriftelijk of telefonisch advies in te winnen van een deskundige in mede-eigendom. 

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Documenten opstellen Conflict met een mede-eigenaar Conflict met de Vereniging van Mede-Eigenaars Conflict met de Syndicus De Algemene Vergadering Conflict over de kosten

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies